2023.3.22., szerda

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Kovács M. Dávid
2023.2.21 12:46
Olvasási idő  1:02

Nyugi, egyelőre nem lesz sorkatonaság, de a kormány mindent megtesz, hogy vonzóvá tegye a haza védelmét

Az Orbán-kormány nem tervezi visszaállítani a sorkatonaságot, a honvédelmi miniszter azonban nem titkoltan szeretné vonzóvá tenni a katonai pályát az ország fiataljai között.

Kovács M. Dávid
2023.2.21 12:46 Olvasási idő  1:02
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

A magyar kormány napirendjén továbbra sem szerepel a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása – derült ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter válaszából, amelyet egy ellenzéki képviselőnek címzett hétfőn.

 

A miniszter a válaszában arra is kitért, hogy ennek ellenére a kormány „mindent megtesz azért, hogy vonzóvá tegye a fiatalok számára a haza szolgálatát, és arra törekszik, hogy a magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotba hozza a lehető legrövidebb időn belül“.

 

Résztvevők a honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén a Bálna Budapestben 2023. február 13-én. Forrás: Mónus Márton / MTI

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt követően kapott kérdést a szocialista Harangozó Tamástól, hogy a honvédelmi miniszter a Bloombergnek adott interjújában a Magyar Honvédség tisztikarát érintő, folyamatban lévő tömeges elbocsátásokat többek között azzal indokolta, hogy túl széles a vezetői réteg a hadseregben, miközben alig tudják feltölteni a meglévő 8-10 ezer üres pozíciót.

 

 

Az ellenzéki képviselő szerint közismert, hogy a legénységi állomány feltöltése nagy nehézséget okoz. Állítása szerint ezért tartotta meghökkentőnek, hogy a miniszter nem e hiány ledolgozását, hanem a Magyar Honvédség jelenlegi 37 ezer fős létszámplafonjának megtöbbszörözését jelölte meg célként.

 

Okkal vetődik fel a kérdés, hogy elégséges számú önként jelentkező szerződéses katona hiányában miként lehet megtöbbszörözni a Magyar Honvédség létszámát? A kötelező sorkatonaság visszaállítása nélkül miként tartja lehetségesnek e cél elérését? E kérdésre van-e világos válaszuk, vagy a rendszeresített létszám megemelésével valójában már a kötelező sorkatonaság visszaállítását készítik elő?

 

– sorolta a kérdéseit az MSZP-s Harangozó Tamás.

 

A sorkötelezettség hazai visszaállítása egyébként időről időre előkerül, tavaly éppen a szomszédban dúló háború miatt érvelt mellette Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, akit a Fidesz egyik fő ideológusának tartanak, ám a Honvédelmi Minisztérium elhatárolódott tőle. „Schmidt Mária álláspontja a sorkötelezettségről a professzor asszony magánvéleménye, semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával.“

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: 24.hu Thumbnail:  Mónus Márton / MTI
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra