2023.3.21., kedd

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Divat
Masszi-Rigó Csilla
2023.2.3 17:21
Olvasási idő  0:43

Elhunyt Paco Rabanne divattervező

A magyar közönség leginkább parfümjeiről ismerhette a francia-spanyol divattervező nevét.

Masszi-Rigó Csilla
2023.2.3 17:21 Olvasási idő  0:43
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

88 éves korában elhunyt Paco Rabanne divattervező, kinek nevét itthon a legtöbben a népszerű parfümök miatt ismerhették. Paco Rabanne élete és munkássága rendkívül kalandos és fordulatokkal teli, olykor tragikus volt: az 1934-ben, eredetileg Francisco Rabaneda Cuervo néven született fiú köztársasági ezredesként szolgáló apját a spanyol polgárháború idején a francia csapatok végezték ki. Édesanyja fővarrónő volt Cristóbal Balenciaga első couture-házában, a baszkföldi Donostiában, a polgárháború idején azonban Balenciagaval együtt Párizsba költöztek, így ha nagyon fiatalon is, de Rabanne szemtanúja volt annak, hogyan születik meg a világ egyik legjelentősebb divatháza. 

 

Paco Rabanne mindenből tudott ruhát készíteni Forrás: Micheline Pelletier/Sygma via Getty Images

 

Rabanne az ötvenes években építészetet tanult, plusz keresetet pedig azzal szerzett, hogy szabadidejében vázlatokat készített a Diornak, a Balenciaganak, a Givenchy-nak, valamint Charles Jourdan számára. 

A Paco Rabanne márkát 1966-ban alapította meg, két évvel később kezdett el parfümöket is gyártani. Híresen innovatív volt szakmájában, a klasszikus textíliák helyett fémekből és különböző anyagokból, műanyagból vagy éppen papírból készített ruhákat. 

 

Igazi Paco Rabanne az 1986/87-es párizsi divathéten. Forrás: Daniel SIMON/Gamma-Rapho via Getty Images

 

Rabanne-nak volt néhány érdekes kijelentése élete során, egyszer azt nyilatkozta, hogy előző életében prostituált volt XV. Lajos udvarában, máskor arról beszélt, háromszor találkozott Istennel, egy korábbi elmondása szerint pedig ő maga volt Tutanhamon fáraó gyilkosa. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Micheline Pelletier/Sygma via Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában divat
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra