2023.2.3 17:21
Olvasási idő 0:43
Masszi-Rigó Csilla

Elhunyt Paco Rabanne divattervező

DIVAT DIVAT HALÁL

A magyar közönség leginkább parfümjeiről ismerhette a francia-spanyol divattervező nevét.

88 éves korában elhunyt Paco Rabanne divattervező, kinek nevét itthon a legtöbben a népszerű parfümök miatt ismerhették. Paco Rabanne élete és munkássága rendkívül kalandos és fordulatokkal teli, olykor tragikus volt: az 1934-ben, eredetileg Francisco Rabaneda Cuervo néven született fiú köztársasági ezredesként szolgáló apját a spanyol polgárháború idején a francia csapatok végezték ki. Édesanyja fővarrónő volt Cristóbal Balenciaga első couture-házában, a baszkföldi Donostiában, a polgárháború idején azonban Balenciagaval együtt Párizsba költöztek, így ha nagyon fiatalon is, de Rabanne szemtanúja volt annak, hogyan születik meg a világ egyik legjelentősebb divatháza. 

Paco Rabanne mindenből tudott ruhát készíteni Forrás Micheline Pelletier/Sygma via Getty Images

Rabanne az ötvenes években építészetet tanult, plusz keresetet pedig azzal szerzett, hogy szabadidejében vázlatokat készített a Diornak, a Balenciaganak, a Givenchy-nak, valamint Charles Jourdan számára. 

Kiemelt tartalom
Ezekkel a lábbelikkel nem lősz mellé az izzasztó hónapokban: uniszex útikalauz 2024 nyári cipőtrendjeibe Ezekkel a lábbelikkel nem lősz mellé az izzasztó hónapokban: uniszex útikalauz 2024 nyári cipőtrendjeibe 2024.5.9 18:32

A Paco Rabanne márkát 1966-ban alapította meg, két évvel később kezdett el parfümöket is gyártani. Híresen innovatív volt szakmájában, a klasszikus textíliák helyett fémekből és különböző anyagokból, műanyagból vagy éppen papírból készített ruhákat. 

Igazi Paco Rabanne az 1986/87-es párizsi divathéten. Forrás Daniel SIMON/Gamma-Rapho via Getty Images

Rabanne-nak volt néhány érdekes kijelentése élete során, egyszer azt nyilatkozta, hogy előző életében prostituált volt XV. Lajos udvarában, máskor arról beszélt, háromszor találkozott Istennel, egy korábbi elmondása szerint pedig ő maga volt Tutanhamon fáraó gyilkosa.