2023.2.2 15:36
Olvasási idő 0:44
Kovács M. Dávid

Hat év után új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki, de a kiadó egyelőre inkább titokzatoskodik

KULTÚRA IRODALOM JAPÁN MURAKAMI HARUKI

A japán írót évek óta az irodalmi Nobel-díj egyik esélyeseként emlegetik. Új művéről egyelőre nem sokat tudni, de azt például igen, hogy a kézirat 1200 oldalas volt.

Hat év után új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki japán író, amely április 13-án kerülhet a boltokba – jelentette be szerdán a szerző kiadója, a Sincsosa.

A kiadó nem közölte sem a könyv címét, sem a témáját, csak azt, hogy a japán nyelvű kézirat 1200 oldalt foglalt magában. Egyelőre nem tudni azt sem, hogy az új regény mikor lesz elérhető más nyelveken. A 74 éves szerző legutóbbi műve, A kormányzó halála 2017-ben jelent meg.

Murakami Haruki japán író Forrás Haruki Murakami / Facebook

A kortárs posztmodern próza egyik nagymesterének számító Murakami műveit a világ mintegy 50 nyelvére fordították le, számos művét színpadra állították, filmre vitték. A Norvég erdő című regényéből csak Japánban több mint négymillió példányt adtak el, emellett magyarul is megjelentek többek közt a Kafka a tengerparton, A kurblimadár krónikája vagy az 1Q84 (Ezerkülöncszáznyolcvannégy) című munkái.


Murakami Haruki a regények mellett több esszét és novelláskötetet is publikált, ezek közül a Köddé vált elefánt és a Férfiak nő nélkül magyarul is megjelent. Az író nevét évek óta emlegetik a Nobel-díj várományosai között, de az elismerést eddig még nem kapta meg. Más rangos irodalmi díjakat azonban igen: 2006-ban Franz Kafka-, 2009-ben Jeruzsálem-, 2015-ben Hans Christian Andersen irodalmi díjjal jutalmazták.