ma 2024.10.3 12:35
Olvasási idő 0:38
Maier Péter

Ingyenes európai vonatjegyekre pályázhatnak a 18 évesek

UTAZÁS EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI UNIÓ TÖMEGKÖZLEKEDÉS

A DiscoverEU programban közel nyolcszáz magyar fiatal kaphat ingyenes utazási igazolványt, amivel 30 napig utazhatnak Európában.

Ismét ingyenes utazási igazolványokat oszt ki az Európai Bizottság 18 éves fiataloknak, amiket jövő tavasszal használhatnak majd fel Európa-szerte – közölték szerdán a szervezet oldalán. A DiscoverEU program keretein belül összesen 35 500 igazolványt osztanak szét, ebből Magyarország 779-et kaphat.

Az igazolványokra 2006. január 1. és december 31. között született fiatalok pályázhatnak az Európai Unió tagállamaiból, valamint az Erasmus+ program társult országaiból, tehát Izlandról, Liechtensteinből, Észak-Macedóniából, Norvégiából, Szerbiából és Törökországból is.

Vonatállomás Olaszországban
Vonatállomás Olaszországban Forrás Getty Images

Az ingyenes utazási igazolványokért az érdeklődőknek elsőként egy ötkérdéses EU-kvízt kell kitölteniük az Európai Ifjúsági Portálon, majd egy további kérdésre is válaszolniuk kell. Az Európai Bizottság a válaszok alapján fogja rangsorolni őket, és ez alapján osztja ki az utazási igazolványokat.

A nyertesek 2025. március 1. és 2026. május 31. között maximum 30 napig utazhatnak majd Európában. A jelentkezési határidő október 16. (szerda), déli 12 óra.

A szerencsések az ingyenes utazási igazolvány mellett egy kedvezménykártyával is gazdagodnak, ami több mint 40 ezer szálláshelyre, tömegközlekedési, kulturális, étkezési, sport- és egyéb szolgáltatásra ad kedvezményt.