2024.7.11 14:27
Olvasási idő 0:55
Kovács M. Dávid

Lavina vetett véget Klein Dávid és Nagy Márton hegymászó expedíciójának

SPORT HEGYMÁSZÁS KLEIN DÁVID NAGY MÁRTON

A két hegymászó a több mint hétezer méter magas Istor-o-Nal csúcsát szerette volna meghódítani, egy lavina azonban majdnem elsodorta őket Pakisztán legveszélyesebb hegyén. A biztosítóköteleknek köszönhetik az életüket.

Lavina miatt befejezte expedícióját Klein Dávid és Nagy Márton a Hindukus-hegységben. A két hegymászó sérülés nélkül túlélte a hócsuszamlást – közölték csütörtökön az expedíció sajtósai az MTI-vel.

Klein Dávid és Nagy Márton a pakisztáni Istor-o-Nal 7403 méteres csúcsának megmászását tűzték ki célul – Klein már tavaly is tett egy kísérletet a csúcs megmászására Kerekes Bencével.

Klein Dávid és Nagy Márton, a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024 hegymászói
Klein Dávid és Nagy Márton, a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024 hegymászói Forrás Klein Dávid / Facebook

Idén a korábbinál több hó és a mostoha időjárás hátráltatta a hegymászókat Pakisztán legveszélyesebb hegyén, még annak ellenére is, hogy egy héttel később érkezett az expedíció a hegyre, mint tavaly. A hegymászók három akklimatizációs és útépítő kört is kiviteleztek: egyel többet, mint ami előzetes terveikben szerepelt.

„A technikai nehézségek leküzdése során a sok és bizonytalan szerkezetű hó végig hátráltatta a hegymászókat. A már lerakódott hóban nehéz volt haladniuk, a lejtők lavinaveszélyessé váltak és a havazások betemették a már kialakított nyomsávot, biztosítóeszközeiket, köteleiket“ – írják.

Kiemelt tartalom
A világ láthatatlan hegymászói, akikről senki sem beszél – Ismerd meg közelebbről a serpák életét A világ láthatatlan hegymászói, akikről senki sem beszél – Ismerd meg közelebbről a serpák életét 2023.6.6 16:35

Utolsó akklimatizációs körük után, július 2-án, mivel az időjárásban is mutatkozott egy csúcsmászásra alkalmas úgynevezett „ablak“, mégis elindultak. A közlemény szerint az egyes tábort még aznap akadálytalanul elérték.

Másnap, nem sokkal a kettes tábor alatt jártak, amikor a lavina majdnem elsodorta a két hegymászót. A beszámoló szerint életüket leginkább az általuk korábban rögzített biztosítókötelek mentették meg. A két alpinista ezután megkezdte a levonulást a hegyről.


Az alaptábort épségben elérték, felszámolták alaptáborukat, majd július 6-án levonultak Ságrom faluig. Onnan másnap terepjáróban utaztak tovább Csitrálba. A következő napokban még közreműködnek egy filmes projektben, így hazaérkezésük csak július 18-án várható.