2024.5.30 9:56
Olvasási idő 0:40
Kristóf Jókay

Legalább 2500 titkos dokumentum szivárgott ki a Google keresőalgoritmusáról

TECH-TUDOMÁNY GOOGLE INTERNET SZIVÁRGÁS

Egy nap csend után a Google elismerte a héten kiszivárgott dokumentumok hitelességét.

A közösségi médiával foglalkozó cégek legféltettebb titkai közé tartoznak a keresőrendszereiket illető dokumentumok. Rengeteg minden múlik azon, hogy milyen kulcsszavakra milyen eredményeket dob ki ez a kívülről átláthatatlan fekete doboz. Nem egy vállalkozás, cég sikere áll, vagy bukik azon, hogy rákerülnek-e arra a bizonyos első oldalra, hiszen, valljuk be, senki nem szokott a második oldalra lépni a Google-ön.

Bár a most kiszivárgott anyagok nem festenek teljes képet a Google keresőjének pontos működéséről, mégis fontos információkkal rendelkezhetnek a digitális iparban dolgozók számára. A dokumentumok utalnak arra, hogy a Google olyan tényezőket is igénybe vesz a keresési eredmények rangsorolására, amelyeket eddig tagadtak. Ilyen például a felhasználók Google Chrome-ban tárolt adatai.

Az ügyben pár nap késéssel megszólalt a Google egyik szóvivője is. "Óva intenénk attól mindenkit, hogy pontatlan következtetéseket vonjanak le a keresőnkről kontextusból kiragadott, elavult, illetve hiányos információk alapján" – nyilatkozta a The Verge című techportálnak David Thompson.

A szivárgás mindenképpen változásokat fog eredményezni a keresőoptimalizációval (SEO) foglalkozó szektorban, de általában a médiacégek életében is. Hogy mégis mekkorát, az még kérdéses.