2024.5.12 10:09
Olvasási idő 1:14
Masszi-Rigó Csilla

Svájc nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

ZENE EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL

Izgalmas volt az idei Eurovíziós Dalfesztivál, a hollandokat kizárták, Ukrajna a harmadik, Izrael pedig az ötödik helyen végzett.

Svájc nyerte meg az idei Eurovíziós Dalfesztivált a svédországi Malmöben. Nemo The Code című dalában egyszerre rappelt és áriázott, a látványos előadás pedig meghozta gyümölcsét: az ország 1956-os és 1988-as győzelme után ismét a dobogó tetején végzett, a második helyet Horvátország, a harmadik helyet pedig Ukrajna kapta meg. 

 

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál már jóval az éles verseny megkezdése előtt nagy visszhangot keltett szerte Európában. Sokan támadták a szervezőket, amiért az izraeli-palesztin háború ellenére engedték indulni Izraelt, ráadásul az ország indított dala, az October Rain nem titkoltan az őszi terrortámadásnak állított emléket. A dal végül a Hurricane címe kapta, az előadó Eden Golan pedig az ötödik helyen végzett a TOP25-ös döntőben, bár a Guardian cikke szerint többen is nemtetszésüket nyilvánították ki az előadás után a nézőtéren. 

A döntő előtt néhány nappal a szervezők kénytelenek voltak kizárni Hollandiát a versenyből, amiért indulójuk, a nem mellesleg győzelemre is esélyesnek tartott Joost Klein konfliktusba keveredett a szervező stáb egyik munkatársával. A Guardian írása szerint nem kizárt, hogy a versenyző nehezményezte, amiért Izrael nem lett kizárva a fesztiválból, a nézeteltérés pontos okát azonban egyelőre senki nem hozta nyilvánosságra.

Kiemelt tartalom
Bambie Thug, az Eurovízió boszorkánya Budapestre is ellátogat  Bambie Thug, az Eurovízió boszorkánya Budapestre is ellátogat 2024.8.29 13:52

A nyertes Nemót a döntő utáni sajtótájékoztatón arról kérdezték, hogyan élte meg a versenyt. Elmondása szerint nagyon intenzív élmény volt, ugyanakkor szerinte sok olyan esemény történt a verseny során, amely nem a szereteről és az összetartozásról szólt. Ennek ellenére rengeteg pozitív hatás is érte az emberek és a különböző kultúrák találkozása miatt. 

„Annyi különböző kultúra találkozott itt, olyan emberek, akik tele vannak pozitivitással és zene iránti szeretettel. Reményt adott nekem a tudat, hogy ezek az emberek léteznek, és egy olyan világban léteznek, ahol sok munkánkba kerül egy ilyen környezet megteremtése, és ahol mindannyiunknak fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mit akarunk képviselni. Nagyon remélem, hogy az Eurovízió továbbra is a békét és a szeretetet fogja képviselni. Azt hiszem, ezen még sokat kell dolgoznunk” – nyilatkozta az énekes az Independentnek.