2024.5.12 10:09
Olvasási idő 1:14
Masszi-Rigó Csilla

Svájc nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

ZENE EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL

Izgalmas volt az idei Eurovíziós Dalfesztivál, a hollandokat kizárták, Ukrajna a harmadik, Izrael pedig az ötödik helyen végzett.

Svájc nyerte meg az idei Eurovíziós Dalfesztivált a svédországi Malmöben. Nemo The Code című dalában egyszerre rappelt és áriázott, a látványos előadás pedig meghozta gyümölcsét: az ország 1956-os és 1988-as győzelme után ismét a dobogó tetején végzett, a második helyet Horvátország, a harmadik helyet pedig Ukrajna kapta meg. 

 

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál már jóval az éles verseny megkezdése előtt nagy visszhangot keltett szerte Európában. Sokan támadták a szervezőket, amiért az izraeli-palesztin háború ellenére engedték indulni Izraelt, ráadásul az ország indított dala, az October Rain nem titkoltan az őszi terrortámadásnak állított emléket. A dal végül a Hurricane címe kapta, az előadó Eden Golan pedig az ötödik helyen végzett a TOP25-ös döntőben, bár a Guardian cikke szerint többen is nemtetszésüket nyilvánították ki az előadás után a nézőtéren. 

A döntő előtt néhány nappal a szervezők kénytelenek voltak kizárni Hollandiát a versenyből, amiért indulójuk, a nem mellesleg győzelemre is esélyesnek tartott Joost Klein konfliktusba keveredett a szervező stáb egyik munkatársával. A Guardian írása szerint nem kizárt, hogy a versenyző nehezményezte, amiért Izrael nem lett kizárva a fesztiválból, a nézeteltérés pontos okát azonban egyelőre senki nem hozta nyilvánosságra.

Kiemelt tartalom
Kicsit több mint félóra alatt minden jegy elkelt az Eurovízió döntőjére Kicsit több mint félóra alatt minden jegy elkelt az Eurovízió döntőjére 2023.3.7 17:55

A nyertes Nemót a döntő utáni sajtótájékoztatón arról kérdezték, hogyan élte meg a versenyt. Elmondása szerint nagyon intenzív élmény volt, ugyanakkor szerinte sok olyan esemény történt a verseny során, amely nem a szereteről és az összetartozásról szólt. Ennek ellenére rengeteg pozitív hatás is érte az emberek és a különböző kultúrák találkozása miatt. 

„Annyi különböző kultúra találkozott itt, olyan emberek, akik tele vannak pozitivitással és zene iránti szeretettel. Reményt adott nekem a tudat, hogy ezek az emberek léteznek, és egy olyan világban léteznek, ahol sok munkánkba kerül egy ilyen környezet megteremtése, és ahol mindannyiunknak fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mit akarunk képviselni. Nagyon remélem, hogy az Eurovízió továbbra is a békét és a szeretetet fogja képviselni. Azt hiszem, ezen még sokat kell dolgoznunk” – nyilatkozta az énekes az Independentnek.