2024.4.16 9:45
Olvasási idő 1:01
Masszi-Rigó Csilla

Elfogadta a jogi nem megváltoztatását egyszerűsítő törvényt a német parlament

TÁRSADALOM LMBTQ NÉMETORSZÁG TRANSZ JOGOK TRANSZNEMŰ

Nem kell többé szakértői vélemény, elég lesz az anyakönyvi hivatalban kitölteni pár dokumentumot.

Elfogadta a német parlament azt a törvényjavaslatot, amely alapján a nagykorú személyek saját önazonosságuknak megfelelően változtathatják meg jogi nemüket és nevüket – írja a Human Rights Watch nyomán a Humen Online.

Egyszerűbb lesz a jogi nem megváltoztatása Németországban
Forrás GETTY IMAGES

Az augusztusban hatályba lépő törvény az 1980 óta létező „Transzexuális törvényt” (Transsexuellengesetz) váltja fel, amely eddig megkövetelte, hogy a transznemű emberek két szakértőtől csatoljanak véleményt. Az igazolás ahhoz kellett, hogy bizonyos, de legalábbis nagyon valószínű legyen, hogy a jogi nemük megváltoztatását kérvényező személyek nem gondolják meg magukat az intézkedést követően.

Ahogy a Humen írja, a német parlament korábban már érvénytelenítette a törvény azon részét, amelyik nemi megerősítő műtéthez kötötte volna a jogi nem megváltoztatását. Az elbírálás korábban akár 20 hónapig is eltarthatott, és több mint 1800 euróba került. A jogi nem megváltoztatását kérvényező személyeknek ezen felül  fizikai vizsgálatnak is alá kellett vetniük magukat, a szakértői jelentésekben pedig szexuális élményeikről és gyerekkorukról is vallaniuk kellett.

Kiemelt tartalom
5 filléres repjegy, ha megpattannál néhány napra a főszezon előtt 5 filléres repjegy, ha megpattannál néhány napra a főszezon előtt 2024.3.1 18:00

Ezzel szemben az új törvény által a transznemű és nem bináris emberek az anyakönyvi hivatalban egyetlen nyilatkozattal, szakértői vélemény vagy orvosi igazolás nélkül megváltoztathatják a nemük megjelölését és a keresztnevüket. A kérelmező több megjelölés közül választhat (férfi, női vagy „egyéb”), de úgy is dönthet, hogy semmilyen nemet nem jelöl meg. 

Kiskorúak esetében szülői beleegyezés szükséges a jogi nem megváltoztatásához, ennek hiányában a kiskorú a családügyi bíróságon kérvényezheti a szülői döntés felülbírálását. 

Németország ezzel csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyekben már könnyebbé tették a jogi nem megváltoztatásához szükséges intézkedéseket. Argentínában, Belgiumban, Dániában, Írországban, Luxemburgban, Máltán, Norvégiában, Portuáliában, Spanyolországban vagy Uruguayban már egy egyszerű, önbevalláson alapuló adminisztratív eljárással biztosítják a kérvényezőknek a jogi nem megváltoztatását.