2024.3.8 9:40
Olvasási idő 0:56
Krajnyák Petra

Meghalt Toijama Akira, a Dragon Ball írója

KULTÚRA ANIMÁCIÓS FILM ANIME KÉPREGÉNY MANGA

A legendás mangaíró 68 éves volt.

Március 8-án érkezett a hivatalos bejelentés, hogy március 1-jén, 68 éves korában meghalt Torijama Akira (鳥山 明), a legendás manga és anime, a Dragon Ball alkotója, írja a Tokyo Weekender.

Torijama több mint 45 éves pályafutása alatt minden idők egyik legbefolyásosabb mangaművészeként (japánul mangaka, amely egyszerre jelent írót, illusztrátort és animátort) írta be magát a történelembe.

A művész halálának hírét saját mangacége, a Bird Studio jelentette be pénteken. Torijama halálát akut szubdurális hematóma, vagyis a koponya és az agy között felgyülemlett vér okozta. A stúdió közleménye szerint Torijama még utolsó napjaiban is nagy lelkesedéssel alkotott, halála előtt munkáit azonban nem tudta befejezni.

A közlemény szerint egy kis gyászszertartást tartottak a közvetlen családja és néhány rokona részvételével. A család arra kérte a rajongókat, hogy tartsák tiszteletben a magánéletüket, és ne küldjenek semmilyen ajándékot, virágot vagy felajánlást. A gyász időszakában nem kívánnak nyilatkozni vagy interjút adni. 

Torijama Akira 1955-ben született Nagojában, és a mangaművészet iránti érdeklődését a manga és az anime atyjaként számon tartott Tezuka Oszamu keltette fel. Egy barátjánál fedezte fel még általános iskolás korában a manga isteneként is emlegetett alkotó Astro Boy című művét, mely nagy hatással volt karrierválasztására.

Első nagy sikerét 1980-ban aratta a Dr. Slump című egyedi történettel, mely egy Arale nevű szupererős robotlány kalandjait mutatja be. A négy évig futó mangasorozat világszerte több mint 35 millió példányban kelt el. 1984-ben kezdett el dolgozni a Dragon Ballon, mely minden idők egyik legkelendőbb mangasorozata lett.