2024.2.28 10:15
Olvasási idő 0:42
Szécsi Krisztián

Néhány londoni főbérlő szerződésben tiltja meg, hogy albérlői a kiadott lakásokban szexeljenek

TÁRSADALOM EGYESÜLT KIRÁLYSÁG LAKHATÁS LAKHATÁSI VÁLSÁG LONDON SZEX

A Vice cikke szerint Londonban egyre több lakástulajdonos használ fel különböző jogi eszközöket arra, hogy a bérlői szexuális életét korlátozza.

Egy igencsak bizarr új ingatlantrend kezd terjedni az Egyesült Királyságban: a londoni lakástulajdonosok szerződésben korlátoznák, hogy bérlőik szexelhessenek az nekik kiadott ingatlanokban.

Forrás Bettmann / Contributor

A Vice cikke szerint – amelyet a Hvg.hu is szemlézett – a jogi dokumentumok nem csupán az „éjszakai vendégek“ fogadására, de magára a szexre is explicit módon kitérhetnek. A cikk egyik megszólalója is egy ilyen záradékú szerződéssel rendelkezett. Saját bevallása alapján addig semmiféle gondot nem jelentett a kikötés, míg párjával nem bizonyultak túl hangosnak az aktus során. Ennél extrémebb esetekre is van precedens: léteznek már olyan szerződések is, melyek korlátozzák a bérelt ingatlanban eltöltött éjszakák számát is.

A trend jogi hátterét Nick Ballard érdekképviseleti vezető fedte fel, aki szerint ez jogellenes cselekedet lehet a tulajdonosok részéről, hiszen a bérlőket számos jog megilleti, amikor bérbe vesznek egy ingatlant. Hozzátette: csupán a szexre hivatkozva senkit nem tehetnek ki az albérletéből, de az is igaz, hogy a tulajdonosoknak nem is kell megindokolniuk egy esetleges kilakoltatást.

Egyébként a londoni lakáspiac évek óta nehézségekkel küzd, és ez a felívelő trend is azt mutatja, hogy a fiatalok bármit megtesznek azért, hogy fedél kerüljön a fejük fölé.