2024.2.14 11:00
Olvasási idő 2:53
Maier Péter

PREMIER: Túlvilági funky a nagykovácsi Árokban – Nézd meg nálunk a Hari Drama Kolorádó-live sessionjét!

PREMIER: Túlvilági funky a nagykovácsi Árokban – Nézd meg nálunk a Hari Drama Kolorádó-live sessionjét!
Forrás Babai Dénes
ZENE HARI DRAMA JAZZ MAGYAR ZENE PREMIER

A hazai undeground egyik legizgalmasabb kísérleti zenekara, a Hari Drama (avagy hari_drama) a tavalyi Kolorádón adott emlékezetes koncertet, amelyről az első felvételek itt, a REFRESHER Magyarország oldalán debütálnak.

Aki elkapott már egy Hari Drama-koncertet a budapesti éjszakában, az tudhatja, milyen különleges zenei élményt nyújt a soktagú pszichedelikus jazzkollektíva. A 2021-ben indított projektben közel negyven zenész megfordult már, így sosem játszanak el két számot ugyanúgy. A zenekar – bár elérhetőek dalaik online – elsősorban élőzene-központú, tavaly igencsak emlékezetes koncertet adtak a Kolorádó Fesztiválon, ahol live session videók is készültek. Ezek közül jelenik meg most kettő, amelyek itt, nálunk láthatók először.

A Hari Drama hangszeresei a tavalyi Kolorádó-koncertjükön
A Hari Drama hangszeresei a tavalyi Kolorádó-koncertjükön Forrás Babai Dénes

Amikor a Hari Drama meghívást kapott a Kolorádóra, és kiderült számukra, hogy „a fesztivál legmisztikusabb helyeként“ számontartott Árokban játszhatnak, egyből beindult a zenekartagok fantáziája, hogyan lehetne speciálissá tenni a szettet. A cél az volt, hogy olyan légkört teremtsenek, amellyel a legközvetlenebbül tudják átadni a dalokat átszövő közérzetet.

Önmeghatározása szerint a Hari Drama (vagy ahogy a zenekar írja: hari_drama) egy 2021-ben alakult összművészeti kollektíva, amelynek keménymagja a Sʊl Band. Egy igazi budapesti szupergrupp, amelynek jelenlegi állandó résztvevői számos ismert formációból felismerhetők. Stanfel Péter dobol, Papp Mukunda gitározik, énekel, basszusgitározik, Papp Mádava gitározik, énekel, basszusgitározik és csörög, Sikó Alpár szaxofonozik.  A Carson Comából ismert Bóna Zsombor szintén gitározik a bandában, az Ivan & The Parazol- és Damara-tag Kalmár Botond pedig a billentyűs. Fodor Dávid énekel, basszusgitározik és „tiszta szívből rázza a tökeit“. Az „éjszakából kiszabadult“ Mushu Israel pedig „énekel és sok mindent hagy magyarázat nélkül“.

A fellépésről két videó készült, két olyan dalhoz, amelyek a zenekar self-titled EP-jén kaptak helyet. Az Atlantis a legelső volt, ami megíródott az anyagra, míg a Tide az utolsó. Előbbi dalról Mushu Israel, a zenekar frontembere így fogalmaz:

Eredetileg egy szabadzenélés volt köztem, Muki, Peti, Gutema Dávid és Puchner Benedek barátunk közt, amit hónapok alatt bicikli futárkodás közben alakítottam dallá, majd Mádava segítségével, illetve a próbateremben csiszoltunk a jelen formájáig, de most is alakítjuk és aktualizáljuk koncertről koncertre.

A frontember szerint a dal elkészültét komoly mentális válság előzte meg nála. Két öngyilkossági kísérletet is félbeszakított a dal szerzésének évében, majd – saját beszámolója szerint – a körülötte lévő emberek hatására mégis az életet választotta inkább. Az énekes szerint az első verze első sora („It's like waking up from a bad dream, and my destiny is not what it seems“) írja le legpontosabban, hogy mi is a dal üzenete. „Felébredek arra a felismerésre hogy nem a kárhozat vár rám, lehet jó az élet, gyönyörű dolgok vesznek körül. Élni akarok“ – fogalmazott.

„Tavaly év elején rengeteg feszültség gyűlt fel a csapatban, többen kételkedtünk a jövőről, és bennem az is megfordult, hogy a Harit úgy, ahogy van, elengedem, mivel erőteljes megterhelést jelentett számomra időben és anyagiakban egyaránt. Nem láttam azt, hogy ez annyi időn belül meg tudna térülni, hogy megérje, elfáradtam“ – meséli Mushu.

Muki ekkor bedobott egy felvetést hogy »ne legyenek nagy céljaink, érjük el, hogy legyen fent az interneten egyetlen dalunk ami szerintünk hallgatható, nem is kell, hogy remek legyen, csak hallgatható«. Nem sokkal ezután leültünk Zsombor lakásában egy napfényesebb délutánon, és Muki elkezdte játszani, szavak nélkül énekelni a Tide-ot

Tide alapvetően egy szakítós dal, a zenekar számára egy körnek a lezárása, amely az Atlantisszal indul. Az újjászületés izgalma és eksztázisa, illetve az élet nehézségeinek felismerése is egyaránt benne van. „Még ha fáj is, meg kell engedni mindenkinek, hogy a saját útjára térjen, folyjanak a dolgok, amerre menniük kell, és ez sokszor nem arrafele van, amerre mi remélnénk, gondolnánk vagy elvárnánk“ – fogalmazott Mushu.

Szaladgálni a közönségben, gyümölcsöket vinni a táncoló fesztiválozóknak, megölelgetni rég látott barátokat dalok közepén. Jól esett volna megörökíteni azt, amiben vagyunk

– mondja Mushu, akinek a beszámolója szerint a technikától kezdve egészségügyi problémáig, szinte minden megnehezítette a felvételek elkészítését. „Egy ponton víz ömlött a hangmérnökünk laptopjára, és két napig úgy hihettük, hogy elvesztettük az összes hangzóanyagot. Magán a koncerten is nagyon kreatívnak kellett lenni a technikával és a helyszín adottságaival, de sikerült eljátszani, és ez mind nekünk, mind a közönségnek egy erős felszabadulást jelentett".

Kalmár Botond és Mushu Israel a Hari Drama Kolorádó-koncertján
Kalmár Botond és Mushu Israel a Hari Drama Kolorádó-koncertján Forrás Babai Dénes

A felvételek Zsarnóci Aliz rendezésében készültek, aki vágója is az anyagoknak. Operatőrként Szőnyi Máté, Bakos Barna és Bacskai Miki járultak hozzá a végeredményhez, míg a hangot Pellei Milán vette fel és keverte.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Dua Lipa, Elefánt, Szalai, T. Danny és Jaber a hét megjelenései között Playback Péntek: Dua Lipa, Elefánt, Szalai, T. Danny és Jaber a hét megjelenései között 2 nappal ezelőtt

A Hari Drama szettjéről több dalt is kiadnak majd a továbbiakban, ugyanis a teljes koncertet felvették. A zenekart idén több fesztiválon, köztük ismét a Kolorádón, illetve a Bánkitón is meghallgathatjuk majd, Mushu Israelék pedig első nagylemezükön is aktívan dolgoznak.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!