2024.1.31 12:14
Olvasási idő 0:46
Szécsi Krisztián

Egy kutatócsoport megtalálhatta Amelia Earhart repülőgépét a Csendes-óceán mélyén

TECH-TUDOMÁNY AMELIA EARHART REPÜLÉS TÖRTÉNELEM TÖRTÉNETEK

A női pilóta eltűnése a 20. század egyik legnagyobb megoldatlan rejtélye. Az óceán fenekén fekvő objektum méretében és formájában is hasonlít Earhart kétfarkú gépére.

A mélytengeri kutatásokkal foglalkozó Deep Sea Vision a legutóbbi felderítése során, melyet a Csendes-óceán fenekén, a Howland-szigetektől nyugatra végzett, egy gép roncsára bukkant, amely a társaság szerint az 1937-ben eltűnt Amelia Earhart repülőjének roncsa lehet, írja a Reuters.

Amelia Earhart a repülés korai történetének egyik legemblematikusabb alakja volt. Forrás Wikipedia

Az amerikai Kansas államban született Amelia Earhart a repülés történetének meghatározó alakja volt. Élete alatt több rekordot is felállított, többek között ő volt az első női pilóta, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt.

1937-ben egy sokkalta ambiciózusabb célt tűzött ki maga elé: körbe akarta repülni az egész bolygót. Végül ez a vállalkozás vezetett feltételezett halálához is.

Már több mint útvonalának felét megtette, amikor valahol a Csendes-óceán felett nyomát vesztették. Amelia Earhart eltűnése a 20. század egyik legnagyobb rejtélye, történetét számtalan filmben dolgozták már fel.

A csendes-óceáni Howland-szigettől nem messze fedezték fel azt az objektumot, amely méretében és formájában is Earhart kétfarkú repülőgépére hasonlít. Forrás Google Maps

A Deep Sea Vision munkatársai azért is bizakodók felfedezésükkel kapcsolatban, mert a radarfelvételeiken látható kép egy kétfarkú repülőgép sziluettjére hasonlít, Earhart pedig 1937-ben pont egy ilyen géppel vágott neki föld körüli útjának. Az adatok alapján a képeken látható objektum méretei is megegyezni látszanak a híres repülő paramétereivel.

Kiemelt tartalom
Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át 2024.4.15 17:49

A roncs pontos helyét nem hozták nyilvánosságra, azt viszont elárulták, hogy ezért a felfedezésért a kutatócég 90 nap alatt 13 500 négyzetkilométernyi területet vizsgált át az óceán fenekén.