2024.1.27 12:54
Olvasási idő 0:44
Szöllősi Anna

Fóliázás, kicsit másképp: okosfóliákkal védik Munkácsy Mihály grafikáit

KULTÚRA KÉPZŐMŰVÉSZET MUNKÁCSY MIHÁLY

Végre nem dühítő kontextusban is olvashatjuk a tavalyi év nagy slágerszavát, a "fóliázást": eddig nem alkalmazott technikával, okosfóliákkal védik a "Munkácsy: a sikersztori" című időszaki kiállítás grafikáit a gyulai Almásy-kastélyban.

A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria eredetileg 3-4 hónapra kölcsönzött volna az Almásy-kastély számára Munkácsy-grafikákat. A közgyűjtemény szakembereit az okosfólia alkalmazása győzte meg arról, hogy a hosszabb idejű kiállítótérbe helyezés ellenére biztonságban tudhatják az értékes műtárgyakat, ezért január 5-ig tekinthető meg tárlat – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.


Az országban elsőként használják ezt a technológiát Munkácsy nagyértékű grafikáinak védelmére. A kölcsönbe kapott grafikák hol gombnyomásra, hol egy fejhallgató felvételével láthatók. A beépített vezérlőelektronika áram alá helyezi a fóliát, áttetszővé téve azt kevesebb mint egy percre. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a képeket ne érje folyamatosan az állapotukat roncsoló fényhatás, csak abban a rövid időben, amíg a látogató megnézi azokat. Ez a megoldás hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig is elhelyezhetők legyenek a fényre érzékeny grafikák. 

Okosfóliákkal védik Munkácsy Mihály grafikáit
Forrás Facebook / Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
Az okosfólia egy üvegfelületre rögzíthető többfunkciós réteg. Elektromos feszültség hatására közel víztisztává válik, így átengedi a fényt, míg alapállapotban opálos, megszűri a látható fény hozzávetőlegesen 80 százalékát.


A kiállításon más 21. századi technológiát is alkalmaztak a készítők: a Siralomház nagyméretű installációja esetében a képből kivágott alakok mögötti terület kitöltésére, Munkácsy műtermének 1890-es fotója kapcsán a kép feljavításához és színezéséhez használták a mesterséges intelligenciát.