2023.6.6 9:49
Olvasási idő 1:07
Kovács M. Dávid

Megtalálták Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait az Everesten

SPORT HEGYMÁSZÁS MOUNT EVEREST SUHAJDA SZILÁRD

A magyar hegymászó sátra több nappal a tragédia után is stabilan állt. Közben az a hegymászó, aki utoljára látta őt, azt állította: szinte biztosra vette, hogy a Suhajda Szilárd nem fogja túlélni a csúcstámadást, vissza kellett volna fordulnia.

Hétfőre virradóra serpák találták meg Suhajda Szilárd magyar hegymászó hátrahagyott felszerelését a Mount Everesten, írja a Blikk.

A 6500 méter magasan felállított sátor több nappal a tragédia után is stabilan állt, a helyszínen talált dzsekin pedig jól kivehetőek az alpinista expedícióját támogató cégek logói.

Suhajda Szilárd Forrás Suhajda Szilárd / Facebook

A Blikk egyébként Elia Saikaly hegymászó-filmest is elérte, aki állítása szerint utoljára látta élve a magyar mászót, amikor az még felfelé tartott. Ahogy a lapnak adott interjújában fogalmazott, a rossz időzítés és Suhajda állapota miatt szinte biztosra vette, hogy a magyar alpinista nem éli túl a csúcstámadást, úgy véli, vissza kellett volna fordulnia.

„Már elmúlt délután négy óra, amikor megláttam. Nagyon lassan mozgott, de stabilan. Ekkor azonban már nagyon késő volt és még mindig nem érte el a déli csúcsot, ami azt jelentette, hogy hihetetlenül kockázatos volt a további mászás. Ráadásul az addig kedvező időjárási körülmények kezdtek rosszra fordulni, a szél erősödött, illetve elkezdett sötétedni” – fogalmazott.

Suhajda Szilárdnak nem volt hátizsákja, és úgy tűnt, nincs semmilyen vészterve. Nem akarok érzéketlen lenni, de nyilvánvaló volt, hogy nagyon kicsi az esélye arra, hogy ezt túlélje. Ő azonban elszánt volt, csak ment tovább. Próbáltam beszélni hozzá, de nem válaszolt.

Az Everesten egyébként még mindig keresnek eltűnteket, köztük Suhajda Szilárdot és egy serpát is. Keresésükre drónokat próbálnak majd felküldeni, ám a rossz időjárás miatt ezt egyelőre nem tudják megtenni.

Kiemelt tartalom
Csodák és csalódások: a 7 legfontosabb magyar sportpillanat 2023-ban Csodák és csalódások: a 7 legfontosabb magyar sportpillanat 2023-ban 2023.12.28 17:30

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki magyarként a legmagasabbra jutott palack és serpák nélkül.