2023.6.2 9:11
Olvasási idő 0:46
Kovács M. Dávid

Több mint 25 évvel a halála után Tupac is csillagot kap Hollywoodban

KULTÚRA EGYESÜLT ÁLLAMOK HIP-HOP TUPAC ZENE

Az amerikai hip-hop legendáját a húga, Sekyiwa "Set" Shakur képviseli majd a ceremónián.

Huszonhat évvel a halála utána csillagot kap a hollywoodi Hírességek sétányán Tupac Shakur amerikai rapper.

Tupac és a Kiss Forrás Kevin Mazur / Getty Images


Az 1996-ban gyilkosság áldozatává vált hiphopsztár emléke előtt június 7-én, azaz jövő szerdán, tisztelegnek a csillag elhelyezésével a híres Los Angeles-i sétányon. A kitüntetést Tupac húga, Sekyiwa "Set" Shakur veszi majd át a ceremónián. Tupac csillaga szám szerint a 2758. lesz a Hírességek sétányán.


Shakur a hip-hop műfajának legbefolyásosabb művészei közé tartozott az 1990-es években. A harlemi születésű rappert 25 éves korában lőtték le Las Vegasban. A társadalmi egyenlőtlenségekről, a feketék küzdelmeiről rappelt, több dokumentumfilmben és mozifilmben is szerepelt. Halála még tovább növelte népszerűségét.


Tupac – művésznevén 2Pac – rendkívül nagy hatást gyakorolt az amerikai kultúrára, ő volt az, aki a rap műfaját komplex művészeti formává tette. Világszerte több mint 75 millió lemezét adták el, 2002-ben beiktatták a Hip-hop Hírességek Csarnokába, 2017-ben pedig – a szabályok szerint az első lehetséges alkalommal – bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is.

Kiemelt tartalom
Az indián popikon: Cher, korunk élő zenei legendája Az indián popikon: Cher, korunk élő zenei legendája 3 nappal ezelőtt

Anyja a halála után alapítványt hozott létre, amely tehetséges, nehéz anyagi körülmények között élő gyerekeknek nyújt támogatást. Az életéről 2003-ban készült Tupac: Resurrection című dokumentumfilmet Oscar-díjra jelölték, 2006-ban jelent meg Tupac Shakur Legacy címmel interaktív életrajza, 2017-ben pedig tévésorozat próbálta tisztázni halála körülményeit.