2023.5.8 11:08
Olvasási idő 0:34
Maier Péter

Beindult az érettségi szezon – itt vannak a magyar vizsga feladatai

KÖZÉLET OKTATÁS

Borokról szóló szöveget kell értelmezniük az érettségiző diákoknak.

Hétfőn reggel elkezdődtek az érettségik, szokás szerint elsőként a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgával, amelyen középszinten 72 569, emelten pedig 1771 tanuló vesz részt – írja a Telex.

A középszintű szövegértési feladatban a diákoknak a bikavér borról szóló szöveget kell elemezniük, 12 kérdés tartozik a feladathoz. A szövegalkotásban választani lehet: egyik opció, hogy a Kiváló tanuló és sportoló díj elnyeréséhez írnak ajánlólevelet a diákszövetség titkára szerepében, a másik pedig, hogy a „Bringázz a suliba!” program kampányára reagálva írjanak érvelést, hogy egyetértenek-e az állításokkal. Erre a feladatsorra 60 + 30 perc áll rendelkezésre. Ezt követően kapják meg az irodalmi művet, amelyet elemezniük kell megadott szempontok alapján 150 percben. A választható alkotások Lázár Ervin A kovács című novellája, vagy Petőfi Sándor Csokonai és Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versének összehasonlítása.

Diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2023. május 8-án Forrás MTI/Bruzák Noémi

Középszinten és emelten is 100 pont szerezhető, reméljük, hogy minden REFRESHER-olvasó érettségiző meg is szerzi az összeset!