2023.3.30 17:21
Olvasási idő 3:16
Kovács M. Dávid

Újra Magyarországra jönnek a legjobb outdoor-filmek, hogy megmutassák, mennyire fantasztikusan színes a világ

Újra Magyarországra jönnek a legjobb outdoor-filmek, hogy megmutassák, mennyire fantasztikusan színes a világ
Forrás Banff Mountain Film Festival World Tour 2023
SPORT DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL FILMEK

Izgalmas helyszínek, inspiráló emberek, mesés látvány és tengernyi kaland – nagyjából így lehet összefoglalni a budapesti Banff Hegyifilm Fesztivál programját, amely közel 190 adrenalindús percet ígér földön, vízen és levegőben.

Kanada mellett ezúttal Svédország, Mexikó, Lesotha, Alaszka és Izland lenyűgöző vidékeire kalauzolja el a Banff Centre Mountain Film Festival filmválogatása a nézőket.

A hegyifilmekre szakosodott nemzetközi filmverseny 1976-ban indult útjára, nevét pedig az albertai Banffról kapta, ahol minden ősszel megrendezik a legjobb alkotásokat bemutató fesztivált. Közvetlenül a novemberi esemény után a fesztiválra benevezett legjobb filmekből készült válogatás világkörüli turnéra indul, és több mint 40 ország mintegy 800 városába látogat el, amelyekben kb. félmillió nézőnek mutatja meg, mennyire fantasztikusan szép és mennyi kalandot tartogat a természet.

A hegyek és az extrém sportok világához kapcsolódó dokumentumfilmek éves nagy nemzetközi versenyének legjobb alkotásait a magyar közönség csütörtöktől szombatig láthatja nagy vásznon a budapesti Corvin Moziban. A filmeket két kb. másfél órás blokkban tekinthetjük meg, ebben a cikkünkben a turné keretében Magyarországon is bemutatott alkotásokat ismertetjük.

The Nine Wheels

„A betegség adott, de az is fontos, hogy legyenek álmaid, hogy legyen miért élni. Nem érezheted jól magad, ha csak ülsz otthon és várod a végét. Mozdulni kell“ – vallja Santiago Burin des Roziers filmjének főszereplője. A szívhez szóló történet egy beteg anyáról és az extrém kerékpározás iránt megszállott családjáról szól. A 22 perces The Nine Wheels egy inspiráló dokumentumfilm, amely a zsűri kedvenc filmje lett a hegyifilmek tavalyi versenyén.

Lapporten Skyline

2021 nyarán egy csapat kötélidegzetű highline-os az észak-svédországi Abisko Nemzeti Park felé veszi az irányt. Tervük az, hogy 600 méterrel az ikonikus Lapporten-hegyi kapu meredek völgye felett átsétálnak egy két kilométer hosszú, néhány centi széles hevederen egyensúlyozva, a céljuk pedig egy új világrekord felállítása. Gyönyörű helyszín, drámai látvány, jó vágás és egy félelmetes bravúr egy 19 perces dokumentumfilmben.

Wild Waters

„Sok múlik a saját magunknak felállított korlátokon és a társadalmilag konstruált határokon. Az ember gyakran elhiteti magával, hogy nőként nem is álmodhat ekkora vízesésekről, vagy arról, hogy lejön egy ilyen nagy zúgón“ – mondja a francia Nouria Newman a Banff tavalyi közönségdíjas alkotásában, a 45 perces Wild Watersben. David Arnaud filmjében egy fiatal, törékeny sportoló meséli el, hogyan vezette el a mások elvárásainak való megfelelés megtagadása odáig, hogy egy lelkes olimpiai reménységből minden idők egyik legnagyobb vadízi kajakosává váljon.

Nuisance Bear

A Nuisance Bear nem csak a kanadai Banffon nyerte el a legjobb filmnek járó díjat a környezetvédelem kategóriában, hanem számos másik dokumetumfilm-fesztiválon is kitüntették a filmkészítőket és alkotásukat 2022-ben. A negyedórás rövidfilm egy perspektívaváltás révén tárja fel a turista-paparazzik és vadőrök játszmáját, amivel a jegesmedvéknek szembesülniük kell az éves vándorlásuk során kanadai Churchill városánál.

The Fastest Girl in the Village

Dél-Afrika magas hegyei kihívás elé állítják a biciklisiket, de nem Khothalang Leutát. A kamasz lány a világ egyik leggyorsabb bringásaként, a férfi mezőnyt is legyőzve, megnyerte a hazai pumptrack-versenyt, és kvalifikálta magát a világdöntőre.

Nem jellemző, hogy Lesothóban bringás nőkkel találkozhatunk az utcán. Én voltam az első fecske. Nem ígérgettem, csak hagytam, hogy a bringázásom beszéljen helyettem. Most pedig gyorsabb vagyok, mint a srácok. Hogy mi a titkom? Imádom, amit csinálok.

Fraser Byrne 6 perces dokumentumfilmje egy világbajnoki döntős fiatal fekete nőről szól, aki a világ egy olyan távoli vidékről, egy olyan kerékpáros sportban tört az élre, amely a legtöbb ember számára nagyon keveset jelent.

To the Hills & Back – Know Before You Go

Mike Quigley dokumentumfilmje Kanada távoli vidékére kalauzol el minket, ahol egy veterán hegyi vezető és síelő lánya beszélgetéséből sztorik bontakoznak ki, a korai úttörőkétől a kemény pályák mai megszállottainak történetéig. És azokról is megemlékeznek, akik túl korán mentek el. Ez a 45 perces alkotás volt a 47. Banff Hegyifilm Fesztivál egyik legjobb filmje a közönség szavazatai alapján.

If You Give a Beach a Bottle

A mindössze ötperces, If You Give a Beach a Bottle című rövidfilmben egy Max Romey nevű fiatalember egy képeskönyv ihletésére Alaszka egyik távoli partvidékére indul, hogy tengeri hordalékok után kutasson. Ám amit talál, az egy teljesen másik történet… „Még a part legtávolabbi csücskén is elég szemét gyűlt össze ahhoz, hogy megtöltsem vele a rajzfüzetem.“
 

Creation Theory

„Mindenkinek megvan a maga hangszere. A snowboardosnak, a szörfösnek, a zenésznek. Megvan az eszközöd ahhoz, hogy ráhangolódj a világra. Ha már nem teljesíteni akarsz, ha elengeded a tökéletesség hajszolását, akkor rájössz, hogy azért vagy itt, hogy jól érezd magad“ – hangzik el a Banff Kreatív Kiválósági Díját behúzó, Creation Theory című filmben, amely Izland nyugati partvidékére viszi el a nézőt. Ez a lenyűgöző film azt segít megérteni, hogy minden kreatív elme ugyanazt éli át a teremtés pillanatában: a szörfös a hullámokon, a snowboardos a hegyen, a zenész pedig a színpadon.

 

Reel Rock: Cenote

A cenoték Mexikó legszebb természeti látnivalói közé tartoznak: ezek a kútszerű karsztképződmények (a zsombolyok mexikói unokatestvérei) a Yucatán-félszigeten fordulnak elő a legnagyobb számban – a becslések szerint a számuk csaknem hétezer lehet. Ezekben a barlangokban úszni és búvárkodni is szoktak, de van aki számára ennél többet kínálnak. A Reel Rock filmje egy papayatermesztő, Adolfo „Fito” Trujillo történetét meséli el, aki úszás közben véletlenül fedezte fel a sziklamászás örömét.

A 2023-as Banff Hegyifilm Fesztivál filmjeit március 30-án, 31-én és április 1-jén lehet megnézni a Corvin Moziban, további információk az esemény honlapján.