2023.3.25 10:25
Olvasási idő 1:13
Maier Péter

Nem akármilyen NASCAR-verseny lesz vasárnap – Forma-1-es legendák vannak a VIP-versenyzők között

SPORT AUTÓK AUTÓSPORT

Ez lehet minden idők legkülönlegesebb NASCAR-futama?

Két Forma-1-es világbajnok, Kimi Räikkönen és Jenson Button is próbára teszi a tudását a következő NASCAR-futamon. Minden idők talán legkülönlegesebb versenyét március 26-án vasárnap rendezik meg a texas-i Austinban, ahol a finn versenyző másodszorra, Button pedig először fut neki egy ilyen versenynek.

A 43 éves Kimi Räikkönen tavaly Watkins Glenben egyszer már nagyot küzdött, végül a palánk vetett véget a versenyének. A finn annyira megszerette a közeget és a test-test elleni küzdelmet, hogy újra beül a Trackhouse Racing autójába. Räikkönen egy fekete-piros Chevrolet Camaróval csapja majd a köröket.

Kimi Räikkönen Forrás Network4

Nem ő lesz azonban az egyetlen F1-es világbajnok a pályán: Jenson Button is úgy döntött, hogy megméretteti magát a Cup Series bivalyerős mezőnyében. A 2009-es év bajnoka a Rick Ware Racing 15-ös számú Ford Mustangját vezetheti a Circuit of Americas pályán. 

Egy Cup-kocsi nyilván teljesen más, mint amihez szoktam. Sokkal nehezebb, sokkal kevesebb erő van benne, gyakorlatilag leszorítóerő nélkül. Szekvenciális sebváltója van, aminél kezelned kell a gázt, vagyis rövid idő alatt rengeteg mindent meg kell tanulnom. Felvillanyoz a kihívás, ha valamibe belekezdek, azt 100%-on teszem”

– nyilatkozta Jenson Button. „Tisztában vagyok vele, hogy nem várnak a rajtrács elejére az időmérőn és aztán a versenyen sem. Tisztelem a NASCAR pilótákat, rengeteg tehetség van itt az ovál és az épített pályákon is. Ha egy F1-es pilóta beül egy ilyen autóba, először szenvedni fog. Kell egy kis idő, emiatt is vállaltam három futamot” - mondta Button, aki júliusban Chicagóban, augusztusban pedig Watkins Glenben is rajthoz áll majd.

Jenson Button Forrás Network4

Nem csak a két Forma-1-es legenda lesz ott a vasárnapi versenyen: az autósport szerelmeseinek nem kell bemutatni az amerikai sportautózás királyát, a daytoni bajnok Jordan Taylort, illetve a hétszeres Cup Series győztes Jimmie Johnsont sem – mindkettejüket érdemes lesz figyelni a texas-i futamon.

Kiemelt tartalom
Mi lesz az autóval, ami meg akarta váltani a világot? Újabb kínos videók jelentek meg a Tesla Cybertruckról Mi lesz az autóval, ami meg akarta váltani a világot? Újabb kínos videók jelentek meg a Tesla Cybertruckról 2024.1.9 18:03

Az austini NASCAR-versenyről a hazai közönség sem marad le, ugyanis a a MATCH4 és a NET4+ műsorán is követhetjük majd a futamot vasárnap este fél 10-től.