2023.3.22., szerda

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Társadalom
Masszi-Rigó Csilla
2023.2.27 17:50
Olvasási idő  2:58

Így teszik tönkre az önbecsülésed a hamis filterek – Íme a Bold Glamour effekt, amin ma mindenki pörög

Eddig viszonylag könnyű volt felismerni, ha Instagramon egy FaceApp-al generált, a valósághoz abszolút nem hű arcot láttunk visszaköszönni egy ismerős fotóján, ugyanez pedig igaz volt a TikTok-os filterekre is. Eddig...

Masszi-Rigó Csilla
2023.2.27 17:50 Olvasási idő  2:58
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Új trend ütötte fel a fejét a napokban a TikTok-on. Míg pár napja még mindenki fiatalkori énjét látta visszaköszönni a kamerába a Teenage Look nevű trükkfilterrel, most mindenki a Bold Glamour effekten pörög, nem véletlenül: a tökéletesnek tűnő Barbie-baba arc nem csúszik szét még akkor sem, ha össze-vissza rángatjuk a fejünk. Bár nem vagyok egy nagy TikTokker, és videót nem is készítettem az „új külsőmről”, az alábbi képen elég látványos a hétköznapi, hétfői énem és az új, menő insta-lányos arcom: 

 

Az első képen én vagyok egy hétfői napon. A második képen is én vagyok, vagyis, a fotó nyomokban engem is tartalmaz. Forrás: refresher

 

Pár pillanatra elrévedni egy álomképben, kihasználni a technológia újításait és elképzelni, hogy egy napig ilyen arccal, tiptop sminkben (ami nem olvad le az arcomról 10 perc alatt) glasszálok az utcán kiélvezve epekedő tekintetek tucatjait, nem gond, hiszen elképzelni alternatív életeket teljesen normális dolog. A baj ott kezdődik, hogy ez a megjelenés fiatalok ezreiben kezd el hamis énképet festeni arról, hogyan is kellene kinézni, mi az „ideális szépség”, ráadásul az ilyen tökéletesen kitalált és megvalósított filterekkel előbb-utóbb elkezdenek visszaélni az emberek, és máris ott tartunk, ahol a part szakad, beköszön az évek óta egyre durvább formákat öltő catfishing-effektus.

 

@daniarribere Jump scare #catfishingpeople #catfishing101 #AXERatioChallenge #fyp #awoopjumpscare #jumpscare #jumpscarevideo #jumpscarevideos #boldglamour #boldglamourmakeup #boldglamourfilter #catfishing ♬ original sound - 🫠

 

Mitől lesz mindenkinek káprázatos, 2023-as plasztikai sebészeti trendeket meghazudtoló arca egyetlen filtertől? Dr. Monica Kieu pasztikai sebész másfél percben elmagyarázza, minek köszönhető a csodaarc, no meg azt sem hagyja kommentár nélkül, hogyan lehet egy jól kitalált sminkkel hasonló eredményt elérni.

A Bold Glamour effekt hatására csillogóvá és simává válik a bőr, ami rögtön egy esztétikusabb hatást kelt, ehhez pedig egy hangsúlyos szempár is társul: a megvastagított szemöldök nagyonn hangsúlyt helyez a szemre, melynek fehérjét a program még világosabbá teszi. A filter hatására úgy tűnik, a szempillák mennyisége is nagyobb, a fekete szín szintén kiemeli a szemet, a nude-bronzos-barnás „szemfestés” pedig egy igazi jolly joker, szinte minden arcnak jól áll. A program az orrunkat és a szánkat is kontúrozza, utóbbit meg is növeli, valamint az arccsontokat is kiemeli az odakomponált pirosítónak köszönhetően. 

 

@drmonicakieu Filters are fun, but they are NOT reality and we shouldn’t be comparing ourselves to them. But wow this one is good 😳 #filter #drkieutips #beauty #skincare #boldglamour #facialplasticsurgeon ♬ original sound - Dr Monica Kieu

 

Ahogy azt a videót készítő, magát sebésznek valló Monica is elmondja, megnyugtató a tény, hogy egy jó sminkkel és megfelelő fényekkel komolyabb beavatkozás nélkül is elkészíthető egy ilyen look, a magában kevésbé biztos, önbizalomhiányos emberekben azonban talán egy kicsit erőteljesebben érdemes elültetni azt a gondolatot, hogy:

 

Ezek a filterek nem tükrözik, és nem is kell, hogy tükrözzék a valóságot, hiszen nincs olyan ember a világon, aki így nézne ki, a videókban látható arcoknak pedig vajmi kevés köze van a valódi szépségideálhoz. 

 

A közösségi média egy saját farkába harapó kígyó. Bár celebritások százai üzenik, hogy fogadd el magad úgy, ahogy vagy, a másik oldalon ugyanezek a hírességek agyonszerkesztett, tökéletesen fényelt és beállított képet rak ki magáról. Ugyanitt bár lehet, hogy ezeknek a hipokrita embereknek egyszer sem érte szike az arcát, mégis látjuk, hogy az évek során az állvonal kiegyenesedett, az orr fitosodott, az ajkak kicsit megnőttek. Mi pedig azt hisszük, akkor lesz egy ember szép, ha mindene, szó szerint mindene úgy tökéletes, ahogy azt az interneten látjuk. 

 

Fact-check

 

Fodor Alexandra pszichológus, a Lelked kertje Instagram- és TikTok-oldalak készítője tökéletesen összefoglalja, mi a probléma a különböző filterekkel és „szépítő appokkal”. Senki sem születik tökéletesnek, a neten található „szépségideálok” pedig csak még negatívabban hatnak amúgy sem erős önértékelésünkre.

 

@lelkedkertje Filter vs valóság #pszichológia #pszichológus #szorongás #mentálisegészség #önértékelés #önbecsülés #önbizalom #filter #filtervsvalóság #perfekcionizmus #nekedbe #foryou ♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

 

Ahogy a szakértő elmondja, sokszor azok az emberek használják ezeket a filtereket, akikre példaképként tekintünk, és akikre hasonlítani szeretnénk akár annak ellenére is, hogy sem arcunk formája, bőrünk tónusai, szemünk színe vagy hajunk minősége és mennyisége sem hasonlít az adott idolunkhoz.

 

Ez főleg a fiatal közönségnél okozhat nagy, akár maradandó károkat is: ahogy az angol fogalmaz, ilyenkor egyfajta hógolyó-effektus indul el. A kiskorú látja, milyen „a tökéletes ember”, összehasonlítja magát a látottakkal, önbecsüléshiánya és testképzavara lesz, a maradandó mentális problémák mellé pedig fizikai betegségek, evészavarok is társulhatnak. 

 

 

Természetes vonásaink, adottságaink nem hibák tömkelege, hanem saját magunk egyéni jellemvonásai, amelyeket bár sokszor időbe telik, érdemes megszeretni. Hogy miért? Mert egyediek, utánozhatatlanok és tökéletesek úgy, ahogy vannak. A saját értékedet nem az fogja meghatározni, mennyire csontos az arcod, mennyire tökéletesek a szempilláid vagy teltek ajkaid, hanem belső értékeid: hogyan fogadod el magadat, fogadsz el másokat, teremtesz kapcsolatot az emberekkel, és milyen valódi értékeket közvetítesz magad és a környezetet felé. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: huntleyvoice.com Thumbnail:  refresher
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában társadalom
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra