2024.4.10 19:18
Olvasási idő 3:18
Kristóf Jókay

700 millió dollárt keres Ótani Sóhei, a világ legjobban fizetett sportolója – De ki ő, és miért ér ennyit a baseball?

SPORT BASEBALL OTANI SOHEI SPORT

Ótani Sóheiről eddig itthon valószínűleg csak a magyar baseballrajongók hallottak, a sportoló azonban hamarosan a világ legjobban fizetett játékosa lesz. De ki ő, és miért van ennyi pénz a sokak szerint lassú és unalmas baseballban?

Amikor a legnagyobb sportszerződésekre gondolunk, valószínűleg Cristiano Ronaldo és Lionel Messi jutnak eszünkbe. Ha évekre lebontva számoljuk a fizetéseket, igazunk is lenne, ám tavaly decemberben Ótani Sóhei aláírta összértéket tekintve minden idők legdrágább szerződését. A 29 éves, japán származású Ótani azonban nem focista, nem kosaras, még csak nem is amerikai focit játszik, hanem egy kis fehér labdát szokott néha dobni, néha ütni. Ezért pedig a következő tíz (inkább húsz, de erről később) évben összesen 700 millió dollárt fog kapni. A történet azonban nem ilyen egyszerű.

Ki Shohei Otani a világ legdrágább sportolója?
Otani új mezben. Forrás Chung Sung-Jun/Getty Images

Még mielőtt belecsapnánk abba, hogy miért is ekkora üzlet a baseball, úgy érzem, szükség van egy kis gyorstalpalóra. A baseball a négy nagy amerikai sportág közül (ide tartozik még az amerikai futball, a kosárlabda és a jégkorong) talán a legkevésbé jutott el eddig Magyarországra. Míg a kosárlabdának és a jégkorongnak nálunk is nagy hagyománya van, illetve amerikaifoci-csapatok is fel-felbukkannak már az országban, a baseballra eddig még nem kaptunk rá. Ez köszönhető például annak, hogy elsőre nehezen érthető, unalmasnak tűnik, de annak is, hogy magyar tévécsatorna csak 2020 óta közvetít meccseket, szemben az amerikai focival, ami lassan 20 éve látható itthon is a képernyőkön.

Kiemelt tartalom
Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko 2024.4.12 11:40

Baseballt az 1870-es évek óta játszanak profi keretek között az Egyesült Államokban, és bár az elmúlt 150 évben rengeteg szabályváltoztatáson ment keresztül, a lényege ugyanaz maradt: két csapat játszik egymás ellen, az egyik támad, azaz el akarja ütni a labdát, hogy aztán körbefuthassanak a bázisokon, a másik csapat pedig megpróbálja ezt megakadályozni. Talán páran játszottatok métát szépemlékű középiskolás éveitek alatt, a baseball szabályai nagyon hasonlóak. Ha a támadó csapatból három játékos kiesik, akkor a csapatok szerepet cserélnek, a támadóból védő lesz, a védőből támadó. Egy meccs során mindkét csapat kilencszer támad és védekezik, ha ez megvolt, a meccs véget ér.

Érthető, ha sok ételárus mászkál a sorok között egy-egy meccsen, tekintve, hogy sosem lehet tudni, meddig tart a játék. Forrás Rick Friedman//Corbis via Getty Images

A baseballt tehát nem időre játszák, és mivel döntetlen állásnál a mérkőzés folytatódik tovább, elvileg a végtelenségig tarthat. Az amerikaiak amúgy nem nagyon hisznek a döntetlenben, egyik nagy sportágukban sincsen ilyen eredmény, mindig muszáj egy győztest kihozniuk. A baseball népszerűsége annak is köszönhető, hogy a meccsre járás egy eredendően szociális esemény. Bőven lehet közben beszélgetni, sörözni, hot dogot majszolni, inni az üccsiket.

De az még mindig nem derült ki, hogy mégis miért kap valaki ezért 700 millió dollárt?

Ennek több oka is van, vegyük most ezeket sorra: 

  • A baseballban nincsen fizetési sapka. Míg más amerikai sportokban meg van szabva, hogy egy csapat maximum mennyit költhet a játékosaira, a baseballban ilyen szabály nincsen. Bár progresszíven egyre több adót kell fizetnie a csapatoknak a fizetések után, nincs felső határ, ami hatalmas és hosszan tartó szerződésekhez vezethet.
  • Ótani új csapata, a Los Angeles Dodgers az egyik legnagyobb baseball franchise. A Forbes tavalyi listája szerint második helyen szerepelnek a New York Yankees után, és a csapat értéke alulról súrolja az 5 milliárd dollárt, szóval nem verik fogukhoz a garast.
  • Akkora tehetség, mint Ótani százévente van. De tényleg százévente. A helyzet az, hogy Ótani üt és dob is, amit utoljára Babe Ruth – konszenzus szerint a legnagyobb baseball játékos valaha – csinált 1919-ben. Gyakorlatilag egy élő „egyet fizetsz, kettőt kapsz“ ajánlat.
Otani Sohei, a világ legdrágább sportolója
Otani dob. Forrás Jayne Kamin-Oncea/Getty Images
  • Ótani akkora sztár Japánban, hogy felfogni is nehéz. A Dodgersnek nemcsak a játéka miatt érte meg leigazolni, hanem pénzügyi okokból is. Csak a jegyárakból és a mezeladásokból befolyó bevételek miatt megérhette a csapatnak ennyi pénzt rááldozni.
  • A címben is szereplő 700 millió dollárt Ótani elég különösen fogja megkapni. A szerződése szerint az első 10 évben (amikor ténylegesen le lesz igazolva) csak évi kétmillió dollárt fog kapni, az utána következő 10 évben pedig évi 68 milliót fog keresni. Ezt azért tudja megengedni magának, mert becslések szerint csak a szponzorációiból legalább 40 millió dollárt keres évente. Bár ebben a gyakorlatban nincsen semmi illegális, sokaknak a szakmán belül sem tetszett az, hogy a Dodgers ennyire radikálisan el tudja csúsztatni Ótani fizetését. Ezt azért teszik, hogy most, a jelenben jók tudjanak lenni, bevállalva azt, hogy 10 év múlva, amikor a számításaik szerint már megnyertek pár bajnokságot és Ótani szerződése lejár, gyakorlatilag „a semmiért” fizessenek majd rengeteg pénzt. Ótani szerződése egyébként nem az egyetlen ilyen a Dodgersnél, a többi topjátékosuknak is csúsztatva van a fizetése. Így átszámolva egyébként ennek a 700 millió dollárnak az értéke a jelenben a következő évek inflációja miatt inkább 460 millió dollár körül van.
Otani Sohei egykori tolmácsával, Mizuhara Ippeivel. Forrás Meg Oliphant/Getty Images

Ótaninak egyébként mozgalmasan indult a 2024-es év, március elején egy Instagram-posztban jelentette be, hogy megházasodott, bár azt nem közölte, hogy kivel. Később kiderült, hogy Tanaka Mamiko japán kosárlabdázóról van szó, akire az év első meccsén Taylor Swiftet megszégyenítve tapadt rá a kamera. Szintén friss hír vele kapcsolatban, hogy kirúgták a tolmácsát, aki úgy tűnik, az elmúlt pár évben összesen négy és fél millió dollárt lopott el tőle, hogy ezzel fedezze a szerencsejáték-függőségét.

Ha esetleg ez a cikk felkeltette az érdeklődéseteket a baseballal kapcsolatban, ajánlom, hogy csekkoljátok le az MLB hivatalos Youtube-oldalán lévő összefoglalókat, ahol ezek a nagyjából háromórás meccsek 5-6 percre vannak zanzásítva.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!